Zła jakość wody i słaba dostępność dla zwierząt może mieć znaczący wpływ na ich zdrowie i hodowlę. W sytuacji, gdy woda przeznaczona do spożycia dla zwierząt zawiera zanieczyszczenia ma to bezpośredni wpływ na uzyskiwane wyniki produkcyjne. Należy również podkreślić fakt, że woda w stosunku do innych składników żywieniowych jest spożywana w największej ilości.
Aby zoptymalizować wyniki produkcyjne i utrzymać wysoki poziom wzrostu należy systematycznie poprawiać jakość fizyko-chemiczną wody. Mniejsza ilość substancji any-żywieniowych takich jak sole manganowe, nadmanganowe, żelazowe czy siarkowe ma realny wpływ na wykorzystanie wody przez organizmy żywe.
Woda jest podstawowym składnikiem odżywczym, który uczestniczy w prawie wszystkich fizjologicznych funkcjach organizmu!
Jakość wody pitnej powinna być taka sama dla zwierząt i ludzi!
- nie posiadać zanieczyszczeń organicznych,
- nie wyjaławiać (upośledzać) przewodu pokarmowego,
- nie posiadać produktów ubocznych dezynfekcji (negatywny wpływ na wątrobę),
- nie posiadać negatywnego wpływu na zwierzęta i układ pokarmowy,
- posiadać niskie poziom związków żelaza i manganu.
- szybkie i efektywne obniżenie ilości niekorzystnych soli żelazowych, manganowych, nadmanganowych i siarkowych w systemach wody pitnej,
- obniża prawdopodobieństwo powstania biofilmu na linii pojenia (biofilm jest odpowiedzialny za 90% zanieczyszczeń na linii wody!)
- nie dopuszcza do zbrylania się osadów,
- skuteczny w niskiej temperaturze,
- bezpieczny dla urządzeń,
- poprawiający rozpuszczalność witamin, białek, minerałów, leków weterynaryjnych,
- nie powstają produkty uboczne (bezpieczny dla wątroby),
- nie zmienia walorów smakowych wody,
- nie zmienia zapachu wody,
- nie szkodzi zdrowiu zwierząt ani środowisku naturalnemu,
- dostępny w postaci wygodnych tabletek,
- bardzo prosty w obsłudze i stosowaniu,
- nie wpływający na strawność i wykorzystanie substancji odżywczych,
- szybka poprawa właściwości fizykochemicznych wody do picia,
- utrudnia powstawanie biofilmu w czasie produkcji,
- linia natryskowe chłodzące nie ulegają zapychaniu,
- lepsza rozpuszczalność substancji odżywczych,
- eliminowanie substancji anty-żywieniowych,
- lepsze wykorzystanie wody przez ptaki w cyklu produkcyjnym.